Ingrediencie na bulgur:
300 g bulguru
zeleninový vývar na varenie bulguru
sušené paradajky
petržlenová vňať
1 pór
šťava z jedného citrónu
soľ
čierne korenie
½ ČL kokosového alebo repkového oleja
Ingrediencie na marinované reďkovky:
8-10 červených reďkvičiek
1 ČL ryžového octu
½ ČL datľového sirupu
soľ
čierne korenie
Ingrediencie na cviklu v alobale:
3 cvikle
3 strúčky cesnaku
rozmarín – drvený
soľ
čierne korenie
½ ČL kokosového alebo repkového oleja
Ingrediencie na cuketovo-cesnakový dip:
sójová smotana na varenie
2 cukety
3 strúčky cesnaku
tymián – asi 3-4 čerstvé vetvičky
soľ
½ ČL kokosového alebo repkového oleja
Na servírovanie: slenčnicové semienka
Postup:
- Rúru vyhrejeme na 220°C. Cviklu dobre poumývame, ale nešúpeme. Pripravíme si 3 kusy alobalu a pobalíme balíčky: jedna celá cvikla, 1 celý strúčik cesnaku (nelúpaný), drvený rozmarín, soľ a čierne korenie. Balíčky dobre zabalíme a poukladáme na plech. Podlejeme vodou a pečieme asi hodinku. Rozbalíme a cviklu pokrájame ju na mesiačiky, poukladáme na olejom vytretý plech, posypeme drveným rozmarínom, soľou, čiernym korením a zľahka opražíme.
- Reďkvičky rozkrojíme na štvrtiny po dĺžke (každá štvrtina bude mať kúsok stonky). Vložíme ich do misky a pridáme 1 ČL ryžového octu, ½ ČL datľového sirupu, soľ a čierne korenie. Premiešame, prikryjeme potravinovou fóliou a necháme marinovať minimálne 20 minút.
- Prípravvíme si dip: cuketu rozkrojíme na polovice pozdĺžne a potom priečmo na kolieska. Zľahka posypeme soľou a necháme „zapotiť sa“ aspoň 10 minút. Na panvici zahrejeme 1 ČL oleja, pridáme cuketu, 2 celé strúčky cesnaku, lístky čerstvého timiánu a orestujeme jemne do hneda. Všetko premiestnime do mixéra, pridáme 2 PL sójovej smotany a ďalší strúčik cesnaku. Zmixujeme do hladka.
- Bulgur uvaríme podľa návodu v zeleninovom vývare. Zeleninový vývar necháme zovrieť a vložíme doň dobre prepláchnutý bulgur. Varíme asi 15-20 minút. Scedíme.
- Pór nakrájame na kolieska a nasucho ho opražíme na panvici – len ho necháme zvädnúť.
- Vo väčšej šalátovej miske spolu pomiešame bulgur, nasekanú petržlenovú vňať, nakrájané sušené paradajky, popražený pór, marinované reďkvičky. Pokvapkáme šťavou z jedného citrónu a dobre premiešame. Dochutíme soľou a čiernym korením.
- Slnečnicové semiačka popražíme na panvici na sucho.
- Pri servírovaní poukladáme na vrch mesiačiky pečenej cvikle a posypeme popraženými slnečnicovými semiačkami.