Ingrediencie (2 litre polievky):
1 hokkaido tekvica
1 žltá cibuľa
1 strúčik cesnaku
zeleninový vývar
tymian – sušený aj čerstvý
čierne korenie
soľ
Na servírovanie: tekvicové jadrá nelúpané, tekvicové semienka lúpané.
Postup:
- Vyhrejeme si rúru na 220°C.
- Hokkaido rozkrojíme na polovice a lyžičkou vydlabeme vnútornú dužinu. Niekoľko jadier očistíme a dáme bokom, budeme ich používať na servírovanie.
- Očistené hokkaido polovice (kožu nelúpte) nakrájame na 5x5cm kúsky a poukladáme ich na plech vyložený papierom na pečenie (papier na pečenie dávajte mastnou stranou nahor). Posypeme sušeným tymianom a soľou. Pečieme v strede rúry, kým tekvica pekne zhnedne (približne 45 minút). Ak budete podlievať, použite vodu alebo zeleninový vývar (nie olej).
- Cibuľku nakrájame na drobno a skaramelizujeme na sucho (návod TU). Keď je cibuľa takmer opražená, pridáme pretlačený cesnak a ešte chvíľu popražíme.
- Do hrnca pridáme upečenú hokkaido tekvicu, čerstvý tymian, soľ a čierne korenie. Zalejeme zeleninovým vývarom a ešte 10-15 minút povaríme. Zmixujeme do hladka.
- Tekvicové jadrá aj tekvicové semienka lúpané popražíme na panvici nasucho – bez oleja.
Servírujeme posypané opraženými tekvicovými jadrami a semienkami.