Ingrediencie (1,5 litra polievky):
1 žltá cibuľa
2 strúčiky cesnaku
3 stredne veľké zemiaky
500 g baby špenátu
zeleninový vývar (voliteľné)
čierne korenie mleté
soľ
Servírovanie: cícer, hnedé šampiňóny, píniové oriešky, lístky bazalky, kokosové mlieko z konzervy.
Poznámka: na prípravu špenátovej polievky môžete použiť aj mrazený špenát, ale pred použitím ho nechajte voľne rozmraziť.
Postup:
- Cibuľku si skaramelizujeme na sucho (návod TU). Keď je cibuľa takmer opražená, pridáme pretlačený cesnak a ešte chvíľu popražíme.
- Zemiaky si nakrájame na menšie kocky, aby sa nám rýchlejšie uvarili (budeme ich neskôr mixovať), pridáme ich do hrnca a zalejeme vodou alebo zeleninovým vývarom. Použite len toľko vody, aby zemiaky boli zatopené. Osolíme, okoreníme a varíme do mäkka.
- Zatiaľ si umyjeme špenát a zľahka ho poprekrajujeme na menšie časti, aby sa nám lepšie mixoval.
- Keď sa zemiaky uvaria, pridáme k nim špenát a na miernom ohni dobre popremiešavame. Prikryjeme pokrievkou, vypneme plameň a necháme 5 minút postáť. Špenát nám pustí vodu a jeho objem sa zmenší.
- Rozmixujeme tyčovým mixérom a podľa potreby doriedime vodou do krémovej konzistencie. Pre jemnučký krém použijeme mixér s vysokým výkonom ako napr. Vitamix.
Tipy na servírovanie: špenátovú polievku môžeme podávať s popraženým cícerom alebo popraženými šampiňónmi nakrájanými na plátky. Panvicu si len potrite repkovým olejom.
Na zjemnenie chuti môžete servírovať so špirálkou kokosového mlieka z konzervy.
Recept na špenátovú polievku môžete nájsť aj v našej knihe „Stravou k zdraviu“ na strane 86 a 87.