Ingrediencie:
1 stredne veľká žltá cibuľa
2 strúčiky cesnaku
250 g hnedých šampiňónov (nie všetky sa pomixujú do krému, oddeľte si pár na popraženie)
1 stredne veľký zemiak
1 kocka zeleninového bujónu
1/2 ČL sušeného tymiánu (ak máme, tak čerstvý)
soľ (kamenná)
čierne korenie
Postup:
- Cibuľku si skaramelizujeme na sucho (návod TU). Keď je cibuľa takmer opražená, pridáme pretlačený cesnak a ešte chvíľu popražíme.
- Pridáme na menšie kúsky nakrájané hnedé šampiňóny a trochu opražíme. Šampiňóny pustia vodu, tak ju necháme trochu odpariť. Zalejeme trochou vody (nelejte veľa vody, aby potom polievka nebola moc riedka – radšej dolejete neskôr), pridáme zemiaky, zeleninový bujón, tymián, soľ, čierne korenie a povaríme do mäkka.
- Rozmixujeme tyčovým mixérom. Privedieme do varu. Podľa potreby doriedime vodou do krémovej konzistencie.
- Panvicu si potrieme olejom (2-3 kvapky oleja) a popražíme na nej pár nakrájaných šampiónov. Použite ich pri servírovaní na ozdobenie polievky.