Ingrediencie (6 paprík):
1 stredne veľká žltá cibuľa
3 strúčiky cesnaku
6 hrubostenných paprík rôznej farby
150 g hnedej alebo natural ryže (2/3 hrnčeka)
400 g vegánskej náhražky mletého mäsa (2 balenia Kaufland Organic TOFU minced)
400 g krájaných paradajok (1 konzerva)
400 g ochutenej paradajkovej omáčky (napr. Arrabiata Piccante – dostať v TESCU)
1 PL oregana
1 hrsť čerstvej nasekanej petržlenovej vňate
soľ (kamenná)
čierne korenie
repkový olej (čo najmenej)
Postup:
- Rúru predhrejeme na 200°C.
- Papriky umyjeme a vykrojíme z nich stopku so semiačkami. Vnútro vyčistíme, aby nám ostali pekné poháriky na plnenie.
- Do zapekacej misy alebo na plech nalejeme asi 1 cm vody a poukladáme naň papriky otvorom nadol. Prikryjeme alobalom alebo druhou časťou zapekacej misy a vložíme do predhriatej rúry na 20 minút.
- V osolenej vode si uvaríme hnedú alebo natural ryžu.
- Vo väčšom hrnci si popražíme cibuľu a cesnak. Pridáme vegánsku náhražku mletého mäsa, krájané paradajky, paradajkovú omáčku, oregano a nasekanú petržlenovú vňať. Posolíme, okoreníme a spolu povaríme približne 5 minút. Napokon do zmesy vmiešame uvarenú ryžu.
- Papriky vyberieme z rúry, necháme ich trochu vychladnúť, aby sa nám dali držať v ruke. Vodu zo zapekacej misy nevylievajte, ak sa odparila, doplňte ju na 1 cm.
- Pripravenou zmesou naplníme papriky a poukladáme ich naspäť do zapekacej misy. Prikryjeme a pečieme ďalších 20 – 30 minút.
- Podávame ozdobené čerstvou petržlenovou vňaťkou.
Recept na plnenú papriku môžete nájsť aj v našej knihe „Stravou k zdraviu“ na strane 104 a 105.