Paradajková polievka s bazalkou

Recept na paradajkovú polievku servírovanú s bazalkou a čerstvou paradajkou. Tento recept býva súčasťou NFI protkolov, ktoré pomáhajú diabetikom 2. typu stabilizovať cukrovku. Odporúčame ho zaradiť do jedálnička i pri samotnej redukcii hmotnosti. Poteší i vegetariánov a milovníkov zdravého životného štýlu. V recepte sa nepoužíva žiadny olej.
Ingrediencie (1,5 litra polievky):

1 žltá cibuľa
5-6 väčších paradajok
čerstvá bazalka
zeleninový vývar (voliteľné)
čierne korenie mleté
soľ
Poznámka: pre úsporu času môžete použiť namiesto čerstvých paradajok 2 konzervy krájaných paradajok (2 x 400 g).

Postup:
  1. Cibuľku si skaramelizujeme na sucho (návod TU).
  2. Paradajky nakrájame na malé kúsky a pridáme k cibuľke (zatiaľ nedolievame vodu). Posolíme, pokoreníme a a na miernom plameni povaríme asi 15-20 minút.
  3. Pridáme nakrájanú bazalku a povaríme ešte ďalších 5 minút. Podlejeme vodou alebo zeleninovým vývarom (len ak sa paradajková šťava moc odparila).
  4. Rozmixujeme tyčovým mixérom a podľa potreby doriedime vodou do krémovej konzistencie (asi 50 – 100 ml). Pre jemnučký krém použijeme mixér s vysokým výkonom ako napr. Vitamix.

Tipy na servírovanie: môžeme podávať s čerstvou paradajkou nakrájanou na malé kocky a s lístkami bazalky.
Po ukončení NFI protokolu môžeme posypať sezamovými semienkami, namiesto cestovín použiť uvarenú quinou alebo ryžové rezance nalámané na drobno.

Autor receptu:

Fotografia:

— Prečo NFI? —

Citát od Hippokrata na hlavnej stránke NFI protokolu "Nech jedlo je vaším liekom a liek je vaším jedlom".

Už Hippocrates, otec medicíny, pred naším letopočtom vedel že strava ktorú konzumujeme môže naše ochorenia spôsobiť, ale ich aj vyliečiť. NFI protokol je toho priamym dôkazom. Vyskúšajte aspoň dva týždne. Vaše telo Vám bude za to vďačné.

Pred a po NFI

Janka Brezinová - NEDU Ľubochňa
Janka Brezinová - NEDU Ľubochňa
Peter P. (Prvý NFI pacient)
Peter P. (Prvý NFI pacient)
Marta Matisová pred a po NFI protokole
Marta Matisová pred a po NFI protokole