Miso polievka

Recept na vynikajúcu japonskú miso polievku s tofu a wakame. Zaraďte ju do jedálnička po ukončení NFI protokolu. Ideálna polievka pri redukcii hmotnosti, pre diabetikov 2. typu i pre milovníkov japonskej kuchyne a zdravého životného štýlu. Polievka je nafotená v štýlovej bielo-čiernej miske s japonskými paličkami.

Miso polievka je neoddeliteľnou súčasťou japonskej kuchyne. Keďže je jej príprava veľmi jednoduchá, často sa servíruje dokonca aj na raňajky. V reštauráciách obsahuje miso polievka zvyčajne len wakame riasu, tofu a trochu jarnej cibuľky. Podstatou miso polievky je dashi vývar. Existuje viacero druhov a aj spôsobov, ako sa dá tento vývar pripraviť. Typicky je z hobliniek sušených rýb. Nižšie uvádzame dve verzie domácej miso polievky, v závislosti na tom, ktoré suroviny sa vám podarí zakúpiť.

Kde nakupovať:

  • Shiitake huby – čerstvé huby zakúpite napr. v predajni Kaufland a ojedinele aj iných supermarketoch. Sušené nájdete v TESCO (sekcia ázijských potravín)
  • Sushi Nori plátky – TESCO, obchody so zdravou výživou, obchody s ázijskými potravinami
  • Miso pasta – obchody so zdravou výživou, obchody s ázijskými potravinami. Každá značka miso pasty má odlišnú chuť. My na miso polievku používame Sempio Sójovú miso pastu
  • Čierne sezamové semienka – obchody so zdravou výživou, DM drogéria
  • Kombu riasa – obchody so zdravou výživou, obchody s ázijskými potravinami
  • Wakame riasa – obchody so zdravou výživou, obchody s ázijskými potravinami
1.) Jednoduchá miso polievka

Jednoduchá Miso polievka

Ingrediencie (1 liter polievky):

100 g húb shiitake alebo hnedých šampiňónov (voliteľné)
1 l vody alebo zeleninového vývaru
1,5 – 2 PL bielej miso pasty (zo sójových bôbov a ryže)
3 sushi nori plátky (20cm x 20cm)
3 jarné cibuľky
sezamové semienka na servírovanie (mix svetlých a čiernych)
soľ

Postup:
  1. Shiitake huby umyjeme a nakrájame na malé kocky. Zalejeme litrom vody alebo zeleninového vývaru a povaríme asi 10 minút.
  2. Miso pastu rozmiešame s trochou vody a zmes vlejeme do teplej polievky (nesmie vrieť). Na miernom ohni privedieme polievku TAKMER do varu a potom hneď odstavíme. Miso obsahuje živé enzýmy, ktoré by sa varením zničili. Dochutíme soľou.
  3. Sushi nori nastriháme nožnicami na obdĺžniky (asi 6 cm x 2,5 cm) a pridáme do polievky. Už nevaríme, len prikryjeme pokrievkou a necháme 10 minút postáť.
  4. Podávame posypané nakrájanou jarnou cibuľkou a sezamovými semienkami.

Recept na Miso polievku z knihy

Recept na túto jednoduchú miso polievku môžete nájsť aj v našej knihe „Stravou k zdraviu“ na strane 82 a 83.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

2.) Miso polievka z vegánskeho dashi vývaru

Miso polievka z vegánskeho Dashi vývaru

Ingrediencie na dashi vývar (1 liter vývaru):

1 liter vody
4 hlavičky sušených shiitake húb
15 g kombu riasy (asi 2 plátky)

Postup prípravy dashi vývaru:
  1. Plátky kombu riasy očistíme od prípadného bieleho povlaku – papierovou utierkou, na sucho. Priečne do nich zastrihneme nožnicami na viacerých miestach, aby sa z nich uvoľnilo viac chuti.
  2. Riasy spolu so sušenými shiitake hubami potom vložíme do hrnca s 1 litrom vlažnej vody a necháme namočené asi 3 hodiny. Pre ešte výraznejšiu chuť môžete namočiť do studenej vody a v uzavretej nádobe nechať odstáť v chladničke 24 hodín.
  3. Následne privedieme tesne pod bod varu a necháme takto asi 15-20 minút. Treba dávať pozor a nenechať vodu bublať, pretože potom môže kombu riasa zhorknúť. Ak sa na povrchu vytvorí pena, odoberieme ju lyžičkou.
  4. Na záver vývar precedíme cez sitko a môžeme zmes aj trochu pomačkať, aby sme získali čo najviac dashi vývaru.

Tipy:

  • Vylúhované shiitake huby môžete pokrájať a použiť ich do miso polievky.
  • Pre naozajstný gurmánsky zážitok môžete vodu nahradiť vývarom zo zeleniny. Na 2,5 litra použite 1 pór, 1 mrkvu, 3 jarné cibuľky (len biele časti), polku žltej cibule. Zeleninu len poprekrajujte po dĺžke a varte na miernom ohni asi 20 minút.
Ingrediencie na miso polievku z dashi vývaru (1,5 litra polievky):

1 l dashi vývaru
10 g riasy wakame
180 g tofu natural
1,5 – 2 PL bielej miso pasty (zo sójových bôbov a ryže)
3 jarné cibuľky
sezamové semienka na servírovanie (mix svetlých a čiernych)
soľ

Postup prípravy miso polievky z dashi vývaru:
  1. Z tofu poriadne vytlačíme vodu. Môžete na pár minút aj zaťažiť, aby sa z bloku vytlačilo čo najviac vody. Pokrájame na kocky a 5 minút povaríme v osolenej vode (mierny plameň). Scedíme.
  2. Riasu wakame umyjeme a vložíme do misky s vodou. Keď zmäkne, pokrájame ju na menšie kúsky a odložíme bokom. 2 dcl vody, v ktorej sme wakame močili primiešame k dashi vývaru.
  3. Dashi vývar a vodu z wakame riasy privedieme na teplotu 70°C. Ak nemáte teplomer, pri tejto teplote by ste mali začať pozorovať pohyb zo spodu. Trochu vývaru si odoberieme do hrnčeka, kde rozmiešame miso pastu do hladka. Pridáme do hrnca, premiešame a privedieme na teplotu 90°C. Odstavíme. Miso obsahuje živé enzýmy, ktoré by sa varením zničili. Dochutíme soľou a pridáme wakame riasy a tofu.
  4. Pred servírovaním necháme ešte aspoň 10 minút postáť.
  5. Servírujeme v malých miskách posypané nakrájanou jarnou cibuľkou a sezamovými semienkami.

Autor receptu:

Fotografia:

— Prečo NFI? —

Citát od Hippokrata na hlavnej stránke NFI protokolu "Nech jedlo je vaším liekom a liek je vaším jedlom".

Už Hippocrates, otec medicíny, pred naším letopočtom vedel že strava ktorú konzumujeme môže naše ochorenia spôsobiť, ale ich aj vyliečiť. NFI protokol je toho priamym dôkazom. Vyskúšajte aspoň dva týždne. Vaše telo Vám bude za to vďačné.

Pred a po NFI

Janka Brezinová - NEDU Ľubochňa
Janka Brezinová - NEDU Ľubochňa
Peter P. (Prvý NFI pacient)
Peter P. (Prvý NFI pacient)
Marta Matisová pred a po NFI protokole
Marta Matisová pred a po NFI protokole