Ingrediencie:
1 konzerva / tetrapak cíceru
60 ml aquafaby (voda, ktorú sme zliali z konzervy cíceru)
2-3 PL čerstvej citrónovej šťavy
1 PL tahini pasty
1 malý strúčik cesnaku (pretlačte)
1/2-1 ČL drvenej rasce (podľa chuti)
1/3 ČL soli (podľa chuti)
čierne korenie
červená paprika (na ozdobu)
čerstvá petržlenová vňať (na ozdobu)
1/3 ČL sódy bikarbóny (voliteľné – ak chcete dosiahnuť čo najkrémovejšiu konzistenciu)
Postup:
- Cícer scedíme, vodu z cíceru (aquafabu) však nevyhadzujte.
- Cícer môžete použiť rovno z konzervy alebo tetrapaku bez akejkoľvek ďalšej prípravy. Ak však chcete dosiahnuť čo najkrémovejšiu konzistenciu, zalejte ho vodou s pridaním sódy bikarbóny a povarte asi 15 minút. Zlejte a povarený cícer prepláchnite studenou vodou.
- Do mixéra dáme cícer, tahini, cesnak a zmixujeme. Pomaly pridávame aquafabu do dosiahnutia želateľnej konzistencie. Vezmite do úvahy, že humus v chladničke ešte trochu zhustne. Podľa chuti potom pridávame citrónovú šťavu, drvenú rascu, soľ a čierne korenie.
- Pred podávaním necháme odstáť aspoň hodinu v chladničke.
- Servírujeme posypané mletou červenou paprikou a na drobno nasekanou petržlenovou vňaťou.
Skladovanie: v chladničke môžeme skladovať 5 – 6 dní.
Recept na humus bez oleja môžete nájsť aj v našej knihe „Stravou k zdraviu“ na strane 34 a 35.