Údené tofu je vynikajúcou potravinou. Neslúži len na dodanie chuti po údenine, ale zároveň obshuje všetky esenciálne aminokyseliny a iné telu prospešné látky.
Ingrediencie (na 2,5 litra polievky):
1 stredne veľká žltá cibuľa
2 strúčiky cesnaku
2 – 3 stredne veľké mrkvy
1 väčší petržlen
250 g hŕstky
180g údeného tofu
2l zeleninového vývaru alebo vody
soľ (kamenná)
čierne korenie
1 ČL údenej mletej červenej papriky
čerstvá petržlenová vňať
Tipy:
- Pomiešajte dva druhy hŕstky aby ste nepoužili príliš veľa jačmenných krúpov. Hŕstka špeciál jačmenné krúpy neobsahuje.
- Hŕstku si môžete namiešať aj sami: jačmenné krúpy, hrach žltý, hrach zelený, šošovica červená, šošovica zelená, fazuľa farebná, fazuľa biela perličková, fazuľa mungo, fazuľa Adzuki, šošovica červená, šošovica zelená.
- Aby sme skrátili dobu varenia, hŕstku si dopredu namočíme.
Postup:
- Nadrobno nakrájanú žltú cibuľu skaramelizujeme na sucho (návod TU). Keď je cibuľa takmer opražená, pridáme pretlačený cesnak a ešte chvíľu popražíme.
- Pridáme na menšie kúsky nakrájanú mrkvu, petržlen, podlejeme vodou a asi 2 – 3 minútky popražíme.
- Ďalej pridáme premytú hŕstku a premyté údené tofu nakrájané na kocky. Posolíme, okoreníme, zalejeme dvomi litrami vody alebo zeleninového vývaru a na miernom ohni varíme do mäkka. Doba varenia závisí od toho, či sme hŕstku namočili vopred.
- Nakoniec pridáme nadrobno nakrájanú petržlenovú vňať, údenú mletú červenú papriku a dochutíme soľou a korením.
Alternativa: Údené tofu si môžete v polievke len vyvariť. Celú kocku tofu si rozkrojte na tri menšie časti, ktoré po dovarení z polievky ľahko vyberiete. Potom ho môžte použiť buď pri servírovaní polievky alebo aj do akéhokoľvek iného jedla.