Biela kešu omáčka:
kešu oriešky (namočte ich do vody aspoň na 4 hodiny alebo cez noc)
voda
- Vodu, v ktorej boli kešu oriešky namočené zlejeme do umývadla. Nepoužívajte ju. Do mixéra dáme kešu oriešky a trochu vody. Zmixujeme a pridávame vodu do konzistencie hustejšej omáčky.
Tofu cottage cheese:
150 ml sójového mlieka (SWEATEN)
60 ml olivového oleja
1 malý strúčik cesnaku (pretlačiť)
soľ
citrónová šťava na zahustenie (asi 1/2 citrónu)
360 g tofu originál
- Mlieko, olej, cesnak a soľ spolu zmixujeme do hladka. Preložíme do väčšej misky a prilievame citrónovú šťavu na zahustenie (ochutnávajte aby omáčka nebola moc kyslá).
- Tofu rozdrvíme na drobnučko, aby malo jemne hrudkatú konzistenciu.
- Všetko spolu premiešame.
Pimento omáčka :
4 červené papriky (lepšia je kápia)
4-5 PL nutričných kvasníc (majú sladkastú chuť, pridajte podľa seba)
½ PL tahini pasty
olivový olej (len trošku)
citrónová šťava (asi 1/4 citrónu)
- Rozsekáme v mixéri papriku ako sa len dá (ideálne do tekuta).
- Pridáme ostatné ingrediencie a všetko spolu zmixujeme.
- Olej a citrónovú šťavu pridávame podľa chuti a konzistencie.
Špenátové Raclette
Ingrediencie (1 porcia):
väčší zemiak (nakrájajte ho´na 1,5 cm hrubé plátky)
2 hrste čerstvých špenátových listov (len zľahka ho prekrajujte na menšie)
1 PL na drobno nakrájanej žltej cibuľe
1 strúčik cesnaku (pretlačený)
repkový olej na potretie plechu a zemiaku
1 veľkú naberačku tofu cottage cheese
3 PL pimento omáčky
Postup:
- Zemiak nakrájaný na plátky uvaríme v osolenej vode. Vyberieme ho z vody a necháme trochu ochladnúť. Položíme na olejom potretý plech a potrieme aj zvrchu. Necháme zapiecť.
- Zatiaľ vo vyššej panvici (woku) zmiešame zľahka nasekané špenátové listy, na drobno nasekanú cibuľu a pretlačený cesnak. Pridáme jednu veľkú naberačku tofu cottage chease a 3 PL pimento omáčky. Premiešame a necháme spolu variť.
- Keď začne zemiak chytať farbu, vyberieme ho z rúry a rozotrieme naň nahrubo pripravený špenátový mix. Vložíme späť do rúry zapiecť.
Hliva ustricová
Ingrediencie:
hliva ustricová (nekrájajte, len porozdeľujte rukou)
cibuľa nakrájaná na drobno
sójová omáčka (najlepšie TAMARI)
trochu repkového oleja
voda
Postup:
- Vyššiu panvicu (wok) potrieme repkovým olejom. Pridáme hlivu, cibuľu a sójovú omáčku. Podusíme, kým hliva nezmäkne.
- Ak začne prihárať, podlejeme trochou vody. So sójovou omáčkou opatrne, nakoľko má vysoký obsah soli a hlivu by ste tak mohli presoliť.
Krémová omáčka k hlive
Ingrediencie:
cesnak
pór (nakrájať na drobno)
nastrúhaná mrkva
zeleninový bujón
sójová omáčka alebo liquid aminos
čerstvá bazalka
biela kešu omáčka
soľ
voda na zriedenie
petržlenová vňať na ozdobu (ak chcete)
Postup:
- Pór, mrkvu a cesnak trochu orestujeme.
- Pridajte ostatné suroviny a krátko povaríme.
Servírovanie:
Na jednu porciu dajte na tanier 2x zemiak so špenátovým Rachlette, ku tomu asi jednu polievkovú naberačku krémovej omáčky do ktorej naservírujete pripravenú hlivu ustricovú. Na okraj taniera naaranžujte trochu zeleného šalátu a cherry paradajky. Ak chcete posypte aj na drobno nasekanou petržlenovou vňaťkou.
Autor receptu:Chef Ben, reštaurácia 222 v Londýne. Video k príprave receptu si môžete pozrieť tu: Veggie Vegan Restaurant Chef Ben Presents: Oyster Mushroom & Spinach Raclette