Egyptský Foul Medammas

Tradičný raňajkový egyptský pokrm Foul Medammas podávaný v miske, ozdobený petržlenovou vňaťou, červenou cibuľou, paradajkami a uhorkou.

Egyptský Foul Medammas je tradičným pokrmom z bôbov (fava beans), ktorý je obľúbený v Egypte a na Blízkom východe. Podáva sa najmä ako súčasť raňajok, kvôli vysokému obsahu bielkovín a vlákniny zasýti na dlhší čas.

Bôb obyčajný je jednou z najstarších strukovín ktoré ľudská civilizácia využíva na prípravu pokrmov. Počiatky jeho konzumácie ľuďmi sa datujú až 10.000 rokov dozadu.

Výživové hodnoty

Suchý bôb obsahuje až 28 % bielkovín čo je skoro na úrovni sóje, vitamíny skupiny B, kyselinu listovú (425 mg/100 g), veľké množstvo antioxidantov. Je tiež výborným donátorom dôležitého železa, draslíka, fosforu, zinku, horčíka a vápnika. Z jeho benefitov na naše zdravie uvádzame aspoň niektoré:

  • Pomáha pri liečbe Parkinsonovej choroby: Bôb poskytuje levodopu (L-dopa), ktorá sa v tele premieňa na dopamín – neurotransmiter zodpovedný za príjemné pocity a vnemy.
  • Znižuje riziko vrodených vád: Je bohatý na kyselinu listovú, ktorá je potrebná pre normálny vývoj embrya.
  • Pomáha posilňovať imunitný systém: Okrem veľkého množstva antioxidantov bôb navyše obsahuje zlúčeniny, ktoré preukázateľne zvyšujú schopnosť silného antioxidantu glutatiónu. Nachádza sa v ňom aj meď, ktorá zabezpečuje správne fungovanie bielych krviniek.
  • Pomáha proti zápche: Má až 25 g vlákniny na 100 g jedlej časti, vďaka čomu napomáha pri vyprázdňovaní.
  • Pomáha proti osteoporóze a odvápňovaniu tela: Látky obsiahnuté v bôbe mu zaručujú alkalitu, ktorá dobre kompenzuje kyselinotvorné potraviny v našom jedálničku. Mangán a meď prítomné v bôbe tiež preukázateľne zabraňujú strate kostnej hmoty.
  • Pôsobí proti chudokrvnosti: Dodáva poriadnu dávku železa a spolu s kyselinou listovou podporuje správnu tvorbu a udržanie zdravých červených krviniek. Bôb obsahuje formu železa, ktorá sa lepšie vstrebáva s vitamínom C z potravín, ako sú citrusové plody alebo paprika.
  • Zabraňuje vysokému krvnému tlaku: Má horčík a draslík, ktoré môžu uvoľniť krvné cievy a zabrániť vysokému krvnému tlaku.
  • Môže pomôcť s nadváhou: Jedna šálka (170 g) bôbu ponúka 13 g bielkovín a 9 g vlákniny, no iba 187 kalórií. Strava bohatá na bielkoviny a vlákninu môže zlepšiť pocit plnosti, čo môže viesť k nižšiemu príjmu kalórií a zníženiu hmotnosti.
Ingrediencie:

250 g sušených bôbov (dostať v Kauflande) = 570 g napučaných
1 stredne veľká cibuľa
3 strúčiky cesnaku
2 veľké paradajky
2 ČL mletej rasce
1 ČL oregana
soľ podľa chuti
šťava z 1/2 limetky

Ingrediencie na zeleninový toping:

200 g cherry paradajok
¼ šalátovej uhorky
1 červená cibuľa (môžete aj vynechať)
čerstvá petržlenová vňať alebo koriander
½ ČL olivového oleja (nie viac)
šťava z 1/2 limetky
soľ a čierne korenie podľa chuti

Servírovanie: arabský chlieb (dostať v Kauflande, prípadne si upečte doma).

Postup prípravy bôbov:
  1. Najprv bôby dôkladne premyjeme a namočíme cez noc do vody, aby napučali a zmäkli. Namočením zároveň odstránime oligosacharidy, ktoré spôsobujú nadúvanie.
  2. Potom vodu, v ktorej sme bôby namáčali scedíme a ešte raz ich dobre pramyjeme. Dáme do hrnca s čerstvou neosolenou vodou. Varíme do mäkka, asi 2 hodiny. Ak použijete na varenie tlakový hrniec, doba varenia sa skráti asi o 70% (20 – 25 minút).
  3. Soľ pridáme až na konci a ešte krátko povaríme.
  4. Napokon bôby scedíme a približne 0,5 litra vody z varenia si odložíme bokom.
Postup prípravy Foul:
  1. Cibuľku karamelizujeme v hrnci nasucho (návod nájdete TU). Keď je takmer opražená, pridáme pretlačený cesnak a ešte chvíľu popražíme.
  2. Pridáme nakrájané paradajky a dusíme, kým zmäknú a uvoľnia šťavu. Podlievame trochou vody z varenia bôbov.
  3. K zmäknutým paradajkám pridáme uvarené bôby, ochutíme rascou, oreganom a soľou. Všetko roztlačíme vidličkou na hustú kašu, podľa potreby použijeme ponorný mixér. Ak je zmes príliš hustá, pridáme trochu vody z varenia bôbov.
  4. Nakoniec kašu dochutíme šťavou z limetky a varíme na miernom ohni asi 10 minút. Podľa potreby pridávame vodu z varenia bôbov.
  5. Vodu z varenia bôbov si odložíme aj na servírovanie, prípadne na prihrievanie neskôr.

Tip: pre pikantnejšiu verziu môžete pridať štipľavú mletú papriku alebo čili.

Postup prípravy zeleninového topingu:
  1. Cherry paradajky, uhorky a červenú cibuľku (ak ju používame) nakrájame na malé kocky.
  2. Premiešame ich s nasekanou petržlenovou vňaťou alebo koriandrom, ochutíme limetkovou šťavou, olivovým olejom, soľou a čiernym korením.

Servírovanie: Podávame v miskách, posypané zeleninovým toppingom alebo čerstvou petržlenovou vňaťou či vňaťou koriandra. Tradične sa Egyptský foel servíruje s arabským chlebom, poliaty olivovým olejom. Pre zdravšiu verziu však olivový olej nepoužívajte a ak chcete radšej trochu polejte vodou v ktorej sme varili bôby.

Dobrú chuť!

Autor receptu:

Fotografia:

— Prečo NFI? —

Citát od Hippokrata na hlavnej stránke NFI protokolu "Nech jedlo je vaším liekom a liek je vaším jedlom".

Už Hippocrates, otec medicíny, pred naším letopočtom vedel že strava ktorú konzumujeme môže naše ochorenia spôsobiť, ale ich aj vyliečiť. NFI protokol je toho priamym dôkazom. Vyskúšajte aspoň dva týždne. Vaše telo Vám bude za to vďačné.

Pred a po NFI

Prečítajte si inšpiratívne príbehy ľudí, ktorí absolvovali NFI protokol a výrazne zlepšili svoje zdravie a kvalitu života.
Miroslav Z. pred a po NFI protokole - príbeh hudobníka, ktorý sa vďaka NFI protokolu zbavil diabetologickej liečby.
Ako NFI protokol pomohol Miroslavovi Z. zbaviť sa liečby diabetu 2. typu
Diabetička Mária Sikorová
Diabetička Mária Sikorová
Janka Brezinová - NEDU Ľubochňa
Janka Brezinová - NEDU Ľubochňa
Peter P. (Prvý NFI pacient)
Peter P. (Prvý NFI pacient)
Marta Matisová pred a po NFI protokole
Marta Matisová pred a po NFI protokole