Ingrediencie:
3 väčšie cvikle (asi 600 g)
1 červená cibuľa (90 g)
½ menšej zelerovej hľuzy (100 g)
3 strúčky cesnaku
600 ml zeleninového vývaru, plus na doriedenie
1 PL citrónovej šťavy (podľa chuti)
3 PL kokosového mlieka z konzervy
drvený rozmarín
soľ
čierne korenie
Inšpirácia na servírovanie: čerstvý majorán, nasekané pistácie, slnečnicové semienka, chia semienka, vegánska sójová smotanka alebo biely vegánsky jogurt.
Postup:
- Vyhrejeme si rúru na 220°C a pripravíme si 3 balíčky zeleniny zabalené do kúskov alobalu (30x30cm). Cviklu, červenú cibuľu aj zelerovú hľuzu nakrájame na 5x5cm kúsky, pridáme 3 strúčky cesnaku (celé). Posypeme drveným rozmarínom, čiernym korením a soľou. Dobre premiešame a rozdelíme na 3 časti, ktoré zabalíme do pripraveného alobalu.
- Balíčky poukladáme na plech a podlejeme asi pol centimetrom vody, aby bolo v rúre vlhké prostredie. Pečieme v strede rúry 60 minút a počas pečenia dolievame vodu.
- Vyberieme z rúry a necháme ešte 15 minút postáť nerozbalené. Potom všetku zeleninu premiestnime do mixéra a spolu s 600 ml zeleninového vývaru rozmixujeme do hladka.
- Zjemníme 3 PL kokosového mlieka z konzervy a doriedime zeleninovým vývarom na želateľnú hustotu. Dochutíme šťavou z jedného citróna, soľou a čiernym korením.
- Pri servírovaní sa môžete inšpirovať priloženým obrázkom alebo povoliť uzdu svojej fantázii.
Recept na cviklový krém môžete nájsť aj v našej knihe „Stravou k zdraviu“ na strane 72 a 73.