Tekvicový krém

Tekvicová krémová polievka servírovaná s tekvicovými jadierkami. Recept na tekvicový krém býva zaradený do NFI protokolu, jedálnička určeného pre stabilizáciu cukrovky diabetikov 2. typu, ako i ľudí s nadváhou a obezitou.
Ingrediencie (2 litre polievky):

1 hokkaido tekvica
1 žltá cibuľa
1 strúčik cesnaku
zeleninový vývar
tymian – sušený aj čerstvý
čierne korenie
soľ
Na servírovanie: tekvicové jadrá nelúpané, tekvicové semienka lúpané.

Postup:
  1. Vyhrejeme si rúru na 220°C.
  2. Hokkaido rozkrojíme na polovice a lyžičkou vydlabeme vnútornú dužinu. Niekoľko jadier očistíme a dáme bokom, budeme ich používať na servírovanie.
  3. Očistené hokkaido polovice (kožu nelúpte) nakrájame na 5x5cm kúsky a poukladáme ich na plech vyložený papierom na pečenie (papier na pečenie dávajte mastnou stranou nahor). Posypeme sušeným tymianom a soľou. Pečieme v strede rúry, kým tekvica pekne zhnedne (približne 45 minút). Ak budete podlievať, použite vodu alebo zeleninový vývar (nie olej).
     
  4. Cibuľku nakrájame na drobno a skaramelizujeme na sucho (návod TU). Keď je cibuľa takmer opražená, pridáme pretlačený cesnak a ešte chvíľu popražíme.
  5. Do hrnca pridáme upečenú hokkaido tekvicu, čerstvý tymian, soľ a čierne korenie. Zalejeme zeleninovým vývarom a ešte 10-15 minút povaríme. Zmixujeme do hladka.
  6. Tekvicové jadrá aj tekvicové semienka lúpané popražíme na panvici nasucho – bez oleja.

Servírujeme posypané opraženými tekvicovými jadrami a semienkami.

Autor receptu:

Fotografia:

— Prečo NFI? —

Citát od Hippokrata na hlavnej stránke NFI protokolu "Nech jedlo je vaším liekom a liek je vaším jedlom".

Už Hippocrates, otec medicíny, pred naším letopočtom vedel že strava ktorú konzumujeme môže naše ochorenia spôsobiť, ale ich aj vyliečiť. NFI protokol je toho priamym dôkazom. Vyskúšajte aspoň dva týždne. Vaše telo Vám bude za to vďačné.

Pred a po NFI

Janka Brezinová - NEDU Ľubochňa
Janka Brezinová - NEDU Ľubochňa
Peter P. (Prvý NFI pacient)
Peter P. (Prvý NFI pacient)
Marta Matisová pred a po NFI protokole
Marta Matisová pred a po NFI protokole