Avokádová krémová polievka so zeleninou

Avokádová krémová polievka

Vyskúšajte náš recept na jemnú, krémovú avokádovú polievku.

Avokádo je ovocie s veľmi vysokou výživovou hodnotou. Niektorí ho milujú a iní si „myslia“, že im nechutí aj bez toho, aby ho poriadne ochutnali. Ak máte záujem o zdravé stravovanie, dajte avokádu šancu, sme si istí, že Vás prekvapí a o pár týždňov naň nedáte dopustiť.

Obrovskou výhodou tejto lahodnej polievky je, že ju varíte len 10 minút. Celá príprava s čistením zeleniny Vám zaberie maximálne 25-30 minút. Túto nutričnú „bombu“ si preto môžete dopriať kedykoľvek, aj uprostred pracovného týždňa.

Ingrediencie (na 1,5 litra polievky):

1 zrelé* avokádo
130 g kukurice (čerstvej alebo mrazenej) (50 g +  80g)
1 strúčik cesnaku
2 veľké paradajky
1 pór (aj mäkké zelené časti)
1 zelené jalapeño alebo štipka čili korenia
20 ml citrónovej šťavy (asi z jedného citróna)
350 ml rastlinného nápoja
500 ml zeleninového vývaru alebo vody (400 ml + 100ml)
soľ (kamenná)

Tipy na servírovanie: Avokádovú krémovú polievku môžete posypať čerstvo namletým čiernym korením, ale i nakrájanou jarnou cibuľkou. Farebne ukážu veľmi pekne čierne sezamové semienka. Dozdobte lístkami bazalky, na drobno nakrájanou brokolicou alebo paradajkami.

* Ako rozozneť zrelé avokádo: Nikdy sa neriaďte podľa farby. Avokádo musíte chytiť medzi prsty a jemnúčko zatlačiť. Prsty by do neho mali vôjsť ako do zrelej paradajky. Pozor, ak sa Vám na niektorom mieste prsty prepadnú viac, pod kožou je už avokádo hnilé. Naopak, ak je úplne trvrdé ako skalka, musíte ho nechať voľne dozrieť na chladnom mieste (nikdy nie v chladničke). Zrelé avokádo potom odporúčame skladovať v chladničke v šuplíku na ovocie a zeleninu.

Postup:
  1. Najskôr si očistíme pór tak, aby sme zachovali jeho mäkké zelené časti. Odrežeme len tmavozelené tvrdé konce. Dĺžka samotného póru sa tým nezmení. Čím viac zelených častí použijete pre polievku, tým krajšiu zelenkastú farbu bude mať.
  2. Očistený pór nakrájame na kolieska a dáme do malého hrnca. Pridáme 50 g kukurice a ak používame aj na drobno nakrájané jalapeño.  Zalejeme 400 ml zeleninového vývaru (osolenej vody)  a povaríme asi 3-4 minútky.  Vývar následne precedíme do hrnca, v ktorom budeme pripravovať polievku. Pór, kukuricu a jalapeño preložíme do nádoby stolného mixéra.
  3. Do hrnca s pórovým vývarom pridáme na kocky nakrájané paradajky (použite nôž na paradajky), pretlačený strúčik cesnaku a 80 g kukurice. Povaríme na miernom ohni asi 4-5 minút.
  4. Zatiaľ do stolného mixéra prilejeme rastlinný nápoj (my sme použili nesladený sójový), zvyšných 100 ml zeleninového vývaru  a pridáme očistené avokádo. Všetko spolu zmixujeme do hladka (ak máte, použite program na smoothie). 
  5. Krém pridáme do hrnca, dobre premiešame, ochutíme citrónovou šťavou, soľou a ak sme nepoužili jalapeño aj štipkou čili korenia. Privedieme skoro do varu a avokádovú krémovú polievku môžeme servírovať.

Autor receptu:

Fotografia:

— Prečo NFI? —

Citát od Hippokrata na hlavnej stránke NFI protokolu "Nech jedlo je vaším liekom a liek je vaším jedlom".

Už Hippocrates, otec medicíny, pred naším letopočtom vedel že strava ktorú konzumujeme môže naše ochorenia spôsobiť, ale ich aj vyliečiť. NFI protokol je toho priamym dôkazom. Vyskúšajte aspoň dva týždne. Vaše telo Vám bude za to vďačné.

Pred a po NFI

Prečítajte si inšpiratívne príbehy ľudí, ktorí absolvovali NFI protokol a výrazne zlepšili svoje zdravie a kvalitu života.
Miroslav Z. pred a po NFI protokole - príbeh hudobníka, ktorý sa vďaka NFI protokolu zbavil diabetologickej liečby.
Ako NFI protokol pomohol Miroslavovi Z. zbaviť sa liečby diabetu 2. typu
Diabetička Mária Sikorová
Diabetička Mária Sikorová
Janka Brezinová - NEDU Ľubochňa
Janka Brezinová - NEDU Ľubochňa
Peter P. (Prvý NFI pacient)
Peter P. (Prvý NFI pacient)
Marta Matisová pred a po NFI protokole
Marta Matisová pred a po NFI protokole